waar? wat? risico's bescherm! meer weten? download faq contact

“Net als ik wist niemand er iets van”

De mogelijkheden met nanotechnologie zijn ongekend. Maar zoals met elke nieuwe technologie, is er nog weinig bekend over de risico’s voor milieu en gezondheid. Dat is lastig. Want wat moet je doen? Zorgen maken en afwachten? Of maatregelen nemen? En hoe dan? 

Wat kun je ervan krijgen?

Omdat nanodeeltjes zo klein zijn, kunnen ze heel diep in het lichaam komen. 
Ook reageren nanodeeltjes anders dan hun ‘grotere broers en zussen’ chemische stoffen. 
Het wetenschappelijk onderzoek naar gezondheidsschade door nanodeeltjes is nog volop gaande. Er staat dus nog niks vast over de risico’s. Maar er bestaat kans dat nanodeeltjes kunnen leiden tot…..

Ontstekingen in je longen of op je huid
Ontstekingen in organen, zoals lever en nieren
Hart- en vaatziekten
Invloed op erfelijk materiaal of schadelijk voor het ongeboren kind
Littekenweefsel in longen (specifiek voor koolstof nanobuisjes)

Hoe krijg je ze binnen?

Nanodeeltjes kunnen alleen schadelijk zijn voor je gezondheid als je ze binnenkrijgt. Dat kan door inademing of door de huid. 

Inademing

Nanodeeltjes kun je inademen, maar dat gebeurt niet zomaar. Dat kan alleen als ze vrij komen in de vorm van stofdeeltjes of vloeistofdeeltjes (nevel). Als je naast een blik met nanolak staat hoef je niet bang te zijn dat je nanodeeltjes inademt. Ga je de lak verspuiten, dan komen de nanodeeltjes met de lak in de lucht terecht en kun je ze wél inademen of op je huid krijgen. Als je een autobumper monteert krijg je geen nanodeeltjes binnen. Maar dat kan wel als je de bumper gaat schuren.

Huid

Nanodeeltjes kunnen ook door je huid je lichaam binnendringen. Al gaat dat wel veel moeilijker en langzamer dan bij inademen. Je loopt risico wanneer je een vloeibaar nanoproduct (bijvoorbeeld een lak) op je huid krijgt. Niet wanneer je een onderdeel (bijvoorbeeld een kunststof bumper) vasthoudt.  

Dus…

Je loopt dus risico op blootstelling als je tijdens je werk met een nanoproduct te maken krijgt met vloeistoffen op je huid (bijvoorbeeld door morsen), een nevel (bijvoorbeeld door spuiten) of stof (bijvoorbeeld door schuren, slijpen of zagen).

Risicovol werk

Bij welk soort werk is de kans dat je nano binnenkrijgt het grootst? Vooral bij opruimen en schoonmaken. Bijvoorbeeld als je verfspuitapparatuur schoonmaakt, lege verfblikken afvoert of gereedschap met perslucht afspuit na het schuren. Maar ook als je poeders mengt of bij het schuren, boren en zagen.

Meer weten over nano?

Hier vind je meer websites over nano.

Deze site is een initiatief van Vakcentrale FNV, FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en FNV Bouw
en mogelijk gemaakt door een subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
    >>