waar? wat? risico's bescherm! meer weten? download faq contact

“Nooit gedacht dat het in m’n bedrijfskleding zat”

In Nederland zijn iets meer dan 100 producten met nanodeeltjes op de markt. Dat aantal groeit snel. Nano zit bijvoorbeeld in T-shirts en sokken om zweetlucht tegen te gaan. In sommige voedingsmiddelen als anti klontermiddel. In diverse cosmetica, elektronica en smart phones. Door nanodeeltjes wordt beton sterker, computers sneller en gaan batterijen langer mee. 

Waar zit nano in?

Een compleet overzicht van alle producten waarin nanodeeltjes zitten of die gemaakt zijn met nanotechnologie bestaat niet. Maar je staat niet met lege handen.
De Voedsel- en Warenautoriteit heeft een overzicht gemaakt van nanoproducten die in Nederland te koop zijn. Klik hier voor een overzicht.
In de Verenigde Staten houdt het Woodrow Wilson Center een omvangrijke database bij van commercieel verkrijgbare nanoproducten.
Elke week komen er nieuwe producten bij. Van kleurloze zonnebrand tot krasvaste autolak of bacteriedodende broodtrommels. Maar let op: dit overzicht is gebaseerd op marketing informatie van de producent. Dat kan dus misleidend zijn. Maar het geeft je wel een richting. 

Ook in jouw bedrijf?

Werk je met nanomaterialen? Om daar achter te komen kun je op het gevaarsetiket van een product kijken.
Helaas is die vermelding niet verplicht. Dus soms weet je het gewoon niet.
Wat kun je dan doen? Zie meer weten.

Meer weten over nano?

Hier vind je meer websites over nano.

Deze site is een initiatief van Vakcentrale FNV, FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en FNV Bouw
en mogelijk gemaakt door een subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
    >>