waar? wat? risico's bescherm! meer weten? download faq contact

“Vroeger bleven lakken een beetje zacht. Nu zijn ze knalhard” 

In Nederland zijn iets meer dan 100 producten met nanodeeltjes op de markt. Dit kunnen nanodeeltjes zijn (kleine korreltjes van nano-grootte), zoals in sommige autolakken. Maar ook nanobuisjes of nanovezels in bumpers of dashborden. Het aantal 'nanoproducten' groeit snel. Nano zit bijvoorbeeld in T-shirts en sokken om zweetlucht tegen te gaan. In sommige voedingsmiddelen als anti klontermiddel. In diverse cosmetica, elektronica en smart phones. Door nanodeeltjes wordt beton sterker, computers sneller en gaan batterijen langer mee. 

Waar in de carrosserie?

De lakken die carrosseriebedrijven gebruiken bevatten bijna altijd nano. Nanolakken zijn gewone lakken waaraan een klein beetje nanopoeder is toegevoegd om ze bijzondere eigenschappen te geven. Ook kunststof auto-onderdelen bevatten dikwijls nano. Of ze zijn met nanotechnologie geproduceerd. Zo wordt bijvoorbeeld het nanomateriaal carbon black al jaren lang in autobanden toegepast. Voorbeelden van veel voorkomende nanoproducten in carrosseriebedrijven: 

Lakken:

  • Bijzonder krasbestendig
  • Zelfherstellend
  • Vuilafstotend

Coatings voor op glas:

  • Anticondensvorming
  • Ruitenwisserfunctie

Auto-onderhoudsmiddelen: 

  • Langdurige glans voor banden en carrosserie (o.a. Sonax)
  • Herstellen van kleine verweringen van de laklaag (o.a. NanoPro)
  • Waterafstotend

Carrosserie:

  •  Extreem lichte en sterke metalen 
  • Zeer lichte, sterke kunststoffen voor bijv. bumpers, spiegelbehuizing of dashboards 

Autobekleding:

  • Zelfreinigend textiel
  • Antibacterieel textiel

Waar zit verder nano in?

Naast in bovenstaande producten wordt ook elders in een auto nanotechnologie ingezet. Bijvoorbeeld in brandstofleidingen om opbouw van elektrostatische lading af te voeren.
Een compleet overzicht van alle producten waarin nanodeeltjes zitten of die gemaakt zijn met nanotechnologie bestaat niet. Maar je staat niet met lege handen.
De Voedsel- en Warenautoriteit heeft een beperkt overzicht gemaakt van nanoproducten die in Nederland te koop zijn. Klik hier voor een overzicht.
In de Verenigde Staten houdt het Woodrow Wilson Center een omvangrijke database bij van commercieel verkrijgbare nanoproducten.
Elke week komen er nieuwe producten bij. Van kleurloze zonnebrand tot krasvaste autolak of bacteriedodende broodtrommels. Maar let op: dit overzicht is gebaseerd op marketing informatie van de producent. Dat kan dus misleidend zijn. Maar het geeft je wel een richting. 

Ook in jouw bedrijf?

Werk je met nanomaterialen? Om daar achter te komen kun je op het gevaarsetiket van een product kijken.

Helaas is die vermelding niet verplicht. Dus soms weet je het gewoon niet.
Wat kun je dan doen? Zie meer weten.

Meer weten over nano?

Hier vind je meer websites over nano.

Deze site is een initiatief van Vakcentrale FNV, FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en FNV Bouw
en mogelijk gemaakt door een subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
    >>